Mina gamla blomfavoriter
Mina gamla blomfavoriter

Infört i tidningen Trädgårdsamatören maj 2007

Nu ska jag berätta om mina perenner som än så länge lever kvar och blommar i mina allt färre rabatter! Jag har en stenig bergstomt 5 km från Åkersberga, ca 5 mil nordost om Stockholm. Plantorna är mellan 35 och 40 år gamla. När man kommer uppför backen möts man av den trevliga perukbusken Cotinus Coggygria.Jeffersonia Dubia - blå presidentsippa, foto Christina Fryle

Några somrar har den blommat med rosa ”vippar” som blev små peruker till hösten. Bredvid den står en Jeffersonia Dubia (1) som jag fått av Thycko Andersson och en Paeonia Tritenata, enkel som ”för en tynande tillvaro”. Den fick jag av Josef Edvardsson, liksom min finaste blomma Trillium Sessile Alba (2). Den hade 1988 50 st blommor. Den kommer fortfarande med massor med blommor.
Jag minns att när jag planterade den hämtade jag dyjord från ett dike nedanför tomten. Den trivs på lera ty den står bredvid en liten damm.

I en annan rabatt växer Dodecatheon Media (3). Den är lika fin år efter år. Den gillar skogsjord och halvskugga.

Trillium Sessile Alba - vitt jättetreblad, foto Christina FryleFramför stugan har jag ett stup. Utöver det växte hängande fullt med Saxifraga Catherhamensis, fjällbrud. Det var vackert! Nu är det inte så mycket kvar, men de finns i andra bergsskrevor. Den sorten är väldigt tålig.

Mitt fina Lewisia-parti är nu borta. Jag skötte det så väl förr när jag orkade. Jag lade alltid plastbunkar över dem på höstarna och ”toppdressade” dem på våren. Det var vissa delar av sand, jord, benmjöl och torv. Jag lärde mig på en kurs, ledd av Gunnar Jansson. Några år innan hade jag strött benmjöl runt Lewisiorna en vår. När jag kom ut till landet nästa vecka låg alla plantorna på jorden med rötterna i vädret! Jag skyndade att sätta ned dem i jorden igen. Det var säkert grävlingen som hade varit framme!

I den stora rabatten har jag fortfarande Potentilla Atrosangvinia fl. pl. och Potentilla Nepaliensis. De köpte jag hos Cedergrens i Råå. Jag fick prata med chefen själv!

Bland de första växterna jag köpte var Platycodon Grandiforum. Jag köpte den hos Läcks Plantskola som hade stånd på Hötorget. Jag minns att det var bara några knölar i en liten påse.Dodecatheon Media - tolvgudablomma, foto Sonja Johansson

I somras såg jag och några STA-are den dubbla Platycodon i Enköping, förtjusande! Ja, det finns andra gamla perenner kvar men jag slutar med att nämna den lilla fina Adonis Brevistyla Alba. Jag hade den i flera år, fick den av Ragnar Bjuhr. Den verkar vara rätt så ovanlig.

Sonja Johansson
(Medlem sedan 1963)

 

 
 
Förra sidan
 Huvudsidan
Början av sidan