Fullträff efter två missar
Så träffades vi  (Publicerat i DN november 2011)

En lördag eftermiddag 1944 sa min mamma” Oh vad synd att du inte kom hem lite tidigare. Det har varit en sådan trevlig pojke här”!

– ”Tror du att jag åker hem tidigare bara för en kille skull” sa jag då malligt. I själva verket var jag väldigt blyg. Min bror hade tagit med sig sin bänkkamrat på Sjöbefälsskolan hem.

Efter att ha besökt en panncentral där min pappa jobbade kom Bengt med hem och åt middag med oss. Sedan nästa vecka ville Bengt att han på bio. Men det blev något missförstånd så jag gick till min syjunta istället!

Så småningom träffades vi och gick ut tillsammans. Ibland mötte jag honom utanför Sjöbefälsskolan och vi gick tillsammans till Margaretaskolans matservering och åt middag. Om man beställde någon kötträtt fick man lämna en kupong, det var ju krig då. Sedan gick vi hem till hans hyresrum på S:t Paulsgatan. Vi var också på Oscarsteatern och såg Max Hansen i operetten Oh, Louise. En kväll var min familj, Bengt och jag och lyssnade på Edit Piaf på Chinateatern.

Våren 1945 tog han jobb som maskinist på ett fartyg. I augusti 1945 ringde Bengt mig från båten M/S Fernebo som gick i Vänern på väg till Karlstad. Han bad mig möta honom där. Jag tog ledigt i två dagar från jobbet och flög till Karlstad från Bromma Flygplats. Inrikesflyget hade just börjat sin trafik i Sverige. Där i Karlstad förlovade vi oss. Sedan var vi förlovade i tre år medan han gick på sjön.

En vårdag stod jag på kajen i Helsingborg och väntade och såg M/S Ecuador sakta komma in till hamnen. Den kom ifrån Sydamerika. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var som i sjömansvisorna! Vi fick övernatta i min mosters lägenhet. Vi gick en promenad i Pålsjöskogen, en vacker bokskog. Löven hade just slagit ut och det var mycket romantiskt.

Ja, sedan sågs vi ungefär var tredje månad! Då vi gift oss lämnade han livet på sjön, gick iland som man sa. Vi fick två döttrar och efter att ha varit gifta i 17 år avled han i hjärtinfarkt, endast 48 år gammal.

Sonja Johansson

 
Förra sidan
 Huvudsidan
Början av sidan